Nagrađeni filmovi na Film svima svugdje online Festivalu

Nakon uzbudljivog proglašenja najboljih filmova Film svima svugdje online Festivala, održanog 18.5.2022., donosimo popis nagrađenih filmova s obrazloženjem žirija u sastavu Žaklina Zrilić, Sara Salamon i Anamarija Šiša:
1.    Najbolja filmska glazba: Obitelj Costabella — Osnovna škola Scuola elementare San Nicolò  
Za glazbu koja opisuje obiteljsku svakodnevicu, koja naglašava prolaznost vremena i stvara atmosferu filma, u autorskom potpisu Elois Miljković, dodjeljujemo nagradu filmu Obitelj Costabella

2.    Posebno priznanje žirija za komediju: Doručak — Osnovna škola „Petar Zrinski“, Čabar  
Glumci su pokazali koliko ozbiljnost može nasmijati, a neobična priča govoriti o prihvaćanju različitosti. Ako svi jedemo različito, kako možemo isključavati jedni druge zbog bilo kojeg drugog razloga? Posebno priznanje za komediju, dodjeljujemo filmu Doručak koji nas je nasmijao svojom hrabrosti i jednostavnosti. 

3.    Najbolja kamera: Preskakanje prepreka — Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“, 4.b razred  
Za kameru koja je imala težak zadatak hvatati dinamične skokove, emocije glumaca, velike prostore i veliki broj likova, koja se igrala s filmskim planovima zadržavajući kontinuitet u filmu, dodjeljujemo nagradu filmu Preskakanje prepreka.

4.    Posebno priznanje žirija za specijalne efekte: Novac — Srednja škola Buzet  
Jedan se film izdvojio s hrabrosti filmske ekipe da se uputi na jako izazovni put koji nas je svih oduševio. Zbog toga, posebno priznanje za specijalne efekte dodjeljujemo filmu Novac. Svaka čast ekipa!!

5.    Najbolja kostimografija: Osnovna škola „Petar Zrinski“, Čabar, Područna škola Tršće  
U filmu AUDICIJA učenice i učenici OŠ Tršće su jednostavnim, ali kreativnim kostimima od aluminijske folije upotpunili priču odlaska u svemir. Zahvaljujući njihovim ”svemirskim” kostimima dok gledamo film AUDICIJA imamo dojam da gledamo znanstveno fantastičnu komediju. Čestitke klincima!

6.    Najbolji scenarij: Novac — Srednja škola Buzet  
Nagradu za najbolji scenarij dodjeljujemo filmu koji nam je pričao o dobroti i vrijednostima u društvu. Prepoznali smo i veliki trud kako taj scenarij pretočiti u film u ne baš tako jednostavnu formu 🙂 . Naravno, riječ je o filmu Novac

7.    Najbolja scenografija: Obiteljski odmor — Osnovna škola Scuola elementare Gelsi 
Filmu koji je lukavo gradio scene i dopuštao nam da kao gledatelji vidimo autobuse u učionicama, dodjeljujemo nagradu za najbolju scenografiju. Nagrada ide filmu Obiteljski odmor!

8.    Najbolja rekvizita: Doručak — Osnovna škola „Petar Zrinski“, Čabar  
Za rekvizitu na koju nam sline cure, u kojoj glumačka postava uživa, a nas vješto nasmijava, nagradu dobiva film Doručak

9.    Najbolja režija: Preskakanje prepreka — Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“, 4.b razred  
Film koji nas je odveo u različite situacije i prostore, dotaknuo nas je i uvukao u svoju kompleksnu priču u kojoj pratimo razvoj nekoliko likova. Uz njega smo učili o svojim greškama, a na kraju zajedno počeli vjerovati jedni u druge. Zbog kompleksne radnje,  vješte i kreativne režije, nagradu za najbolju režiju dodjeljujemo filmu Preskakanje prepreka.

10. Najbolji glumac: Vanja Lukić, Huggy Vanja — Osnovna škola Brajda, 1.a razred  
Nagradu za najboljeg glumca dodjeljujemo Vanji! Vanja se jako suvereno snalazi u svojoj ulozi i uvjeljivo prikazuje osjećaj isključenosti i z zajednice. Istovremeno je duhovit i ozbiljan. Iskrene pohvale i cijeloj ekipi jer su svi sudjelovali i odigrali ponešto.

11. Najbolja šminka: Obiteljski odmor — Osnovna škola Scuola elementare Gelsi 
Film koji nam je pokazao da šminka može promijeniti čovjeka u životinju dobiva nagradu za najbolju šminku. Naravno, riječ je o filmu Obiteljski odmor

12. Najbolja glumica: Rahela Marčelja, Zbog razlika smo svi posebni — Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“, 4.a razred
Nagradu za najbolju glumicu dodjeljujemo Raheli Marčelja. U ulozi učiteljice u filmu Zbog razlika smo svi posebni je izvrsna Rahela koja ozbiljno i odgovorno pristupa svojoj ulozi. U priči ima vodeću ulogu, ali je istovremeno i opuštena ispred kamere. Bravo Rahela!

13. Najbolja glumačka postava: Loše nije uvijek zlo — Osnovna škola Brajda, 5.a razred  
U filmu LOŠE NIJE UVIJEK ZLO učenici i učenice OŠ Brajda su odlično podijelili uloge i prepoznali tko je primjeren za koju ulogu. Svi su dali sve od sebe i djeluju složno, poput uigranog tima. Posebna pohvala ide dečkima koji su u paru odlično odigrali svoje uloge i autentično prenjeli atmosferu bullyija. Čestitke cijeloj ekipi na odličnom radu!

14. Najbolji film: A Josip? — Osnovna škola „Podmurvice“  
Nagradu za najbolji film dodjeljujemo filmu A JOSIP? koji nam je poslao jasnu poruku – ne zaboravi na druge i uvijek razmišljaj kako sve uključiti u zajednicu, bez obzira na različitosti. Učenici i učenice OŠ Podmurvice su nas otrijeznili i oduševili svojom filmskom idejom. Čestitke!

15. Najinkluzivniji film: A Josip? — Osnovna škola „Podmurvice“  
Film A JOSIP? jasno i precizno prikazuje pitanje inkluzivnosti. Nagrađujemo ga jer je prema mišljenju žirija najbolje prikazao poruku da često isključujemo druge potpuno nesvjesno i da je potrebno da smo kao zajednica nježni prema svojem okruženju i prema drugima.

16. Najbolji film po izboru publike: Preskakanje prepreka — Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“, 4.b razred

Čestitke svima <3

Hvala u ime cijeog projektnog tima na sudjelovanju, kreativnom radu i podržavanju inkluzivne kulture <3

Vidimo se uskoro!

Projekt Film svima svugdje online, ukupne vrijednosti 343.000,00 kn financiran je kroz Europski socijalni fond u okviru poziva Umjetnost i kultura online, UP.02.1.1.14.0072 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. pri čemu sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 51.450,00 kn te iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 291.550,00kn.

Razdoblje provedbe projekta je od 14.6.2021. do 13.6.2022.
Više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Filmaktiv.

Film svima!
Kultura svima!

Array