Posljednji dan petog Film svima

U subotu, 26.9.2020. službeno je zatvoreno peto izdanje programa Film svima projekcijom dvaju filmova o snažnim ženama. Posljednji dan je otvorio film „Rušenjem barijera do slobode – Elizabeta Vega“, kojeg je predstavila i najavila sama protagonistica filma. Podsjetimo, film je nastao u sklopu projekta „Reci, pa ispeci 2“ Filmaktiva i PaRitera te suradnika Učeničkog doma „Podmurvice“ iz Rijeke. Film su izradili učenici i učenice Učeničkog doma „Podmurvice“: Luka Grce, Celeste Kaštelan, Ivan Ključarić, Marko Ribarić, Stipe Šurlina, Arijana Behlić i Helen Glad uz mentorsku podršku Sare Salamon. Nakon projekcije filma održan je razgovor o filmu, kao i rasprava o poziciji osoba s invaliditetom u Rijeci i okolici.

Ovogodišnje izdanje Film svima zatvorio je višestruko nagrađivani dokumentarno-igrani film „Dnevnik Diane Budisavljević“, autorice Dane Budisavljević iz 2019., nastao u produkciji Hulahopa. Film je izazvao brojne emocije i potaknuo zanimljivu raspravu o samom filmu, ali i široj društvenoj situaciji.

Ovogodišnji program donio je ukupno 5 filmova prilagođenih i prevedenih za gluhe i nagluhe osobe koji su postali dio Film svima Medijateke koja trenutno broji 15 prevedenih i prilagođenih filmova za gluhe i nagluhe osobe.

Kao i prethodnih dana, imali smo priliku istovremeno biti zaštićeni od širenja Covid-19 i komunicirati s gluhim i nagluhim osobama zahvaljujući prilagođenim maskama koje su za nas izradili u Udruzi Kamensko te zahvaljujući vrijednoj donaciji zaštitnih vizira od CTK Rijeka i HZTK.

Program Film svima provodi se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije, dok rad Filmaktiva, koji je dio Saveza udruga Molekula, podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Film svima!
Kultura svima!