Prvo izdanje Film svima svugdje – gostovanje u Moje mjesto pod suncem

Projekt Film svima svugdje, nastao kao ekstenzija projekta Film svima, svoje premijerno izdanje imao je u srijedu, 26.8.2020. u udrgama Centar za kulturu dijaloga i Urbani separe, unutar njihovog zajedničkog programa Moje mjesto pod suncem.

Nastavno na prepoznatu potrebu upoznavanja djece i mladih s inkluzivnim kulturnim praksama kroz filmski medij, pokrenuli smo projekt Film svima svugdje kojim kroz godinu prikazujemo djeci i mladima prevedene i prilagođene filmove u sklopu dosadašnjih izdanja Film svima, upoznajemo ih s inkluzivnim kulturnim praksama te educiramo o medijskoj kulturi i hrvatskom znakovnom jeziku zahvaljujući tumačici za hrvatski znakovni jezik, Ivoni Križić. Projekt pod vodstvom voditeljice projekta Maje Ogrizović ove će godine gostovati u nizu osnovnih i srednjih škola, a za sami početak odabran je program Moje mjesto pod suncem koje okuplja djecu i mlade u nepovoljnom socio-ekonomskom položaju.

Na prvom gostovanju gledali smo Uzbunu na Zelenom Vrhu, film redateljice Čejen Černić nastao u produkciji Kinorame 2017. koji je iste godine i preveden i prilagođen za gluhe i nagluhe u sklopu Film svima 2017. Tumač za hrvatski znakovni jezik je Damir Herega iz Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, dok su za snimanje i montažu snimke tumača za hrvatski znakovni jezik zaslužni Igor Crnković i Ana Jurčić.

Projekt Film svima svugdje provodi se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz program Razvoj publike 2020.