Započelo peto izdanje programa Film svima

Jubilarno peto izdanje programa Film svima kojeg od 2016. zajednički organiziraju Filmaktiv i Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, započelo je u četvrtak, 24.9.2020. projekcijom filma Vlak u snijegu, redatelja Mate Relje, nastalog 1976. u produkciji Croatia filma. Za potrebe prikazivanja unutar Film svima 2020, film je opremljen prilagođenim titlovima te snimkom tumača na hrvatski znakovni jezik, čime je u potpunosti prilagođen za gluhe i nagluhe osobe. Prilagodbom za gluhe i nagluhe, film je postao dio Film svima Medijateke koja je dostupna na službenim stranicama Film svima programa.

Zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije, projekcija je održana na dva načina – offline u Filodrammatica Dvorani te online putem platforme Zoom gdje su nam se pridružili osnovnoškolci iz Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ iz Rijeke, Osnovne škole Scuola Elementare „San Nicolo“ iz Rijeke te Osnovne škole „Petar Zrinski“ Čabar – Područna škola „Plešce“ kao i edukatorica i rehabilitatorica Marta Madej iz Dnevnog centra za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka. Zajedno smo se upoznali s konceptom programa Film svima, pogledali film i učili izraze iz filma na hrvatskom znakovnom jeziku zahvaljujući prevoditeljici za hrvatski znakovni jezik, Ivoni Križić i članici Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Žaklini Zrilić. Time smo obilježili Međunarodni tjedan gluhih i Međunarodni dan znakovnog jezika. Zahvaljujući učiteljima, učiteljicama, pedagoginjama, knjižničarkama te ravnateljima i ravnateljicama navedenih škola, gluha i nagluha te čujuća djeca su imala priliku zajednički konzumirati inkluzivni audiovizualni sadržaj te osvijestiti važnost inkluzije u kulturi, ali i u cijelom društvu, na čemu im je cijeli Film svima tim iznimno zahvalan.

Program Film svima nastavljamo u istom prostoru (Filodrammatica Dvorana) gdje ćemo imati priliku uživati u inkluzivnim projekcijama još ukupno 4 filma. U petak, 25.9.2020. gledamo „S bijelim štapom – Udruga slijepih“, koji je nastao 2017. u sklopu projekta „Reci, pa ispeci 2“ Filmaktiva i PaRitera pod mentorstvom Sare Salamon i Katarine Mikulić te film „Gazda“, redatelja Darija Juričana iz 2016., produkcija Blank i HRCIN. Subota, 26.9.2020. je rezervirana za priče o snažnim ženama koje i zatvaraju ovogodišnje izdanje Film svima – „Rušenjem barijera do slobode – Elizabeta Vega“, koji je nastao 2017. u sklopu projekta „Reci, pa ispeci 2“ Filmaktiva i PaRitera pod mentorstvom Sare Salamon i Katarine Mikulić te višestruko nagrađivani igrano-dokumentarni film „Dnevnik Diane Budisavljević“, autorice Dane Budisavljević, nastao 2019. u produkciji Hulahopa. Ulaz na sav program je besplatan te je potrebno unaprijed najaviti svoj dolazak na zajedno@filmsvima.com kako bismo bili u mogućnosti osigurati pridržavanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela.

Program Film svima provodi se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije. Film svima je dio projekta „Žiroskop – Civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci“ financiranog u okviru poziva Kultura u centru – potpora javno-civilnog partnerstva u kulturi, UP.04.2.1.04.0078 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., dok rad Filmaktiva podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Film svima!
Kultura svima!