Druga projekcija u UGIN Filmskom vrtu — Istra film donosi Šegrta Hlapića

Ponosni smo što nam u utorak, 20.9.2022. u 20:00 u goste dolazi ekipa Istra filma s Inkluzivnim kinom. Ne samo da dolaze u goste, već ovom projekcijom započinje novi ciklus programa Inkluzivno kino, programa kojim od 2019. prevode i prilagođavaju filmove za gluhe, nagluhe, slijepe i slabovidne osobe.

U utorak, 20.9.2022. u 20:00 zajednički prikazujemo Šegrta Hlapića, pustolovni film redatelja i scenarista Silvija Petranovića koji je ekranizacija klasika hrvatske književnosti ‘’Čudnovate zgode Šegrta Hlapića’’ Ivane Brlić – Mažuranić. Film je na hrvatski znakovni jezik preveo i tumačio Damir Herega, predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, dok dramaturgiju i naraciju za slijepe i slabovidne potpisuje glumac Denis Brižić. Film je tonski obradio te snimio prilagodbu riječki glazbenik Robert Funčić, a montirao Igor Modrić.

O filmu: Šegrt Hlapić kreće na put nakon što mu je okrutni majstor Mrkonja nanio nepravdu. Na tom putu upoznaje Gitu, prelijepu djevojčicu iz cirkusa, siroče poput njega. Tijekom putovanja čekaju ih brojne pustolovine i poteškoće: nemaju gdje spavati, nemaju hrane, nemaju ni prikladne odjeće, ali ne boje se ničega! Hrabri su, sretni i spremni su svakome pomoći. U noći punog mjeseca dogodi se nešto strašno i sve se promijeni…

Inkluzivno kino podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija. 

Šegrt Hlapić
Redatelj i scenarist: Silvije Petranović
Produkcija: Maydi film & video, 2013.
Trajanje: 1h 42 min
Slobodan ulaz.