Kultura svima ekipa se savjetovala s mladima u Delnicama

Nakon savjetovanja s mladima u Opatiji (Hotelijerko-turistička škola) i Rijeci (Filozofski fakultet u Rijeci, Odsjek za kulturalne studije), Kultura svima ekipa je otputovala u Delnice na novo savjetovanje — da vidimo kako mladi iz Delnica i okolnih mjesta promišljaju inkluziju i inkluzivne kulturne prakse.

Iako izloženi manjem broju sadržaja, Gorani su našim Tinu i Maji pokazali koliko su svjesni vlastitih privilegija, ali inkluzije koja se odvija nad njima. Kroz razgovor s Tinom smo svi skupa saznali i drugu perspektivu te smo osvijestili kako se pozicija Drugosti kao i pozicija privilegije često mijenja.
Učenici i učenice 4. razreda Srednje škole Delnice su ispunili anketu u upoznatosti s terminom inkluzija te su ocjenjivali važnost inkluzivnih praksi, kao i inkluzivnih kulturnih praksi.

Nakon gledanja inkluzivnog filma i rasprave o modelima inkluzije, mladima je predstavljena mogućnost sudjelovanja u Inkluzivnom kulturnom vijeću kroz projekt Kultura svima te im je distribuirana pristupnica.
Po zaključivanju susreta, učenici i učenice su Tinu i Maji, kao i u prethodnim školama, ponudili podršku pri izlazu iz škole, koja zbog dobre prostorne prilagođenosti nije bila potrebna. No demonstracija solidarnosti je dokaz aktivnog promišljanja, ali i prakticiranja inkluzije.

Ispred nas su još dva susreta i to u Čabru, 13.12.2022. u Srednjoj školi Vladimir Nazor, Čabar te ponovno u Rijeci, u petak, 16.12.2022. kada stižemo u Ekonomsku srednju školu “Mije Mirkovića” u Rijeci, nakon čega analiziramo prikupljene materijale te započinjemo s formiranjem inkluzivnog kulturnog vijeća mladih — Kultura svima!

Film svima!
Kultura svima!

Projekt Kultura svima financiran je u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1 u području mladih, pod brojem 2022-1-HR01-KA154-YUO-000071717.