Knjiga svima 2023

Novo izdanje našeg projekta ljubimca, Knjige svima, kojeg od 2021. suradnički razvija inkluzivna ekipa u sastavu Filmaktiv — Hej! — Gradska knjižnica Rijeka — Udruga gluhih i nagluhih PGŽ — Udruga slijepih PGŽ — Udruga Portić uskoro će ugledati svjetlo dana. Nakon što smo izradili 4 inkluzivna naslova za djecu te formirali inkluzivni fond Knjiga svima (koji se proširio među hrvatskim knjižnicama brzinom munje!), shvatili smo da je vrijeme za korak dalje.    

Ovoga puta Gradska knjižnica Rijeka postavlja inkluzivni kamen temeljac budućeg Odjela za mlade i to u formi — mladi za mlade. Pozvali su u goste Inkluzivno kulturno vijeće mladih Kultura svima s kojima kreće kopanje.    

No, što zapravo radimo? Prvo odabiremo naslov kojeg ćemo pretvoriti u inkluzivni (u prijevodu, dostupan za slijepe te gluhe i nagluhe osobe). Potom će nas Emil Mandarić, predsjednik Udruge slijepih PGŽ educirati kako izraditi audioknjige na način koji odgovara slijepim osobama. Zatim će Damir Herega, tajnik Udruge gluhih i nagluhih PGŽ, s nama podijeliti potrebe gluhih i nagluhih s posebnim naglaskom na agramatičnost. I onda ulazimo u studio. I to u studio Dječje kuće gdje će nas Ana Jurčić iz Art-kina naučiti osnovama tehničkog aspekta izrade audio i video snimke, kao i montaže svega. A cijelo to vrijeme nas naša stara suradnica Maja Ogrizović (Filmaktiv i Hej! — Film svima, Knjiga svima, Kultura svima) sigurno vodi kroz šumu inkluzivnosti.    

Projekt Knjiga svima 2023 suradnički razvijaju Filmaktiv — Hej! — Gradska knjižnica Rijeka — Art-kino — Udruga gluhih i nagluhih PGŽ — Udruga slijepih PGŽ — Udruga Portić. Projekt se se odvija od 3. do 5.5.2023. u Dječjoj kući kao aktivnost programa OK knjižnica, OK zajednica uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Veleposlanstva SAD-a iz Zagreba kroz American Corner. 

Svi zainteresirani za ulazak u inkluzivni svijet i stjecanje praktičnog znanja o inkluzivnim kulturnim praksama su dobrodošli uz prijavu na bit.ly/Knjiga-svima-prijave. Broj sudionika je ograničen.

Knjiga svima!
Kultura svima!