Kultura svima ide dalje!

Kultura svima, projekt kojeg udruga Filmaktiv provodi u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ te Udrugom slijepih PGŽ zahvaljujući podršci programa Erasmus+ završava 29.2.2024. (Prijestupna godina!) Kako se približavamo kraju, shvatili smo da naš posao nije gotov te da se nismo spremni odvojiti od okupljene divne grupe pametnih i entuzijastičnih mladih ljudi. Pa smo u lipnju 2023. napisali projekt i prijavili ga na CERV IMPACT4VALUES poziv i krajem kolovoza dobili odgovor da smo — odabrani! <3
Inkluzivno kulturno vijeće mladih nastavlja djelovati sve do 30.6.2025. (A možda i nakon toga <3)

Naša Maja je bila na prvoj edukaciji u sklopu IMPACT4VALUES u slovenskoj Metliki 4. i 5.9.2023., a sami početak projekta je planiran za 01.01.2024.
Ne moramo ni reći koliko svi skupa — JEDVA ČEKAMO <3

IMPACT4VALUES je slovensko-hrvatski program podrške organizacijama civilnog društva koje svojim djelovanjem promiču i štite europske vrijednosti. Program pruža financijsku i organizacijsku podršku manjim organizacijama kako bi mogle bolje pridonijeti zaštiti, promicanju i podizanju svijesti o temeljnim pravima i vrijednostima EU-a.

Impact4values se provodi u okviru EU programa Građani, jednakost, prava, vrijednosti (CERV). CERV je europski program vrijedan oko 1,55 milijardi eura, kojim Europska komisija želi zaštititi i promicati prava i vrijednosti sadržane u Ugovorima EU-a i Povelji o temeljnim pravima. Program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane (Europe for Citizens), Prava, ravnopravnost i građanstvo (Rights, Equality and Citizenship) i DAPHNE.

Podržavajući nevladine organizacije/organizacije civilnog društva, program CERV jača prava i vrijednosti zajedničke svim državama članicama EU. Prava i vrijednosti temelje se na načelima pluralizma, nediskriminacije, tolerancije, pravednosti, solidarnosti i rodne ravnopravnosti. Program potiče građansko i demokratsko sudjelovanje i podržava razvoj otvorenih, demokratskih, jednakopravnih i inkluzivnih društava utemeljenih na vladavini prava. Takva društva potiču građane na aktivno državljanstvo i, na temelju zajedničkih vrijednosti, povijesti i iskustava, obogaćuju raznolikost Europske unije.

Programom CERV upravlja Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) koja je krajem 2021. godine objavila prvi javni natječaj za odabir organizacija sposobnih za raspodjelu sredstava i jačanje kapaciteta nevladinih organizacija u državama članicama EU. Slovensko-hrvatski konzorcij u sastavu Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij – CNVOS, Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice i Solidarna – Zaklada za ljudska prava i solidarnost su se uspješno prijavili na ovaj natječaj s programom Impact4values.