Film svima 2024 počinje! Inkluzivna premijera filma Srebrne

Počinje 9. izdanje našeg inkluzivnog mezimca, projekta Film svima, ranije no ikada prije. I to zbog 3 velika i važna razloga:
1) slavlja 20. rođendana udruge Filmaktiv;
2) premijere filma autorice čiji je prvi film ujedno bio i prvi film Film svima Medijateke — stiže nam novi film naše Barbare Babačić te
3) prve ikada premijere koja je ujedno i inkluzivna premijera.
Ovime Filmaktiv, Film svima i Barbara Babačić ponovno stvaraju povijest <3

Film će premijerno biti prikazan 3.5.2024. u Art-kinu u 21:00, nakon čega slijedi razgovor s autoricom.

“Srebrne” je intenzivan portret bolivijskih žena koje žive mizeran život unutar rudarske zajednice pokraj grada Potosija. Sniman tijekom mjesec dana 2014. godine, film istražuje ženski doprinos u ekonomiji rudnika, dok istovremeno problematizira njihovu marginalizaciju i stigmatizaciju unutar andske kulture. Redateljica Barbara Babačić postavlja pitanja o ekonomskim teretima koje ove žene nose te istražuje kulturne norme koje ih čine nevidljivima u društvu.“Prva nam je ideja bila da snimamo rudare. Međutim, kada smo shvatili da umiru vrlo mladi i da uglavnom imaju više od troje djece, moje je pitanje bilo gdje su žene i kako one sada žive. Nakon duže potrage, uspjeli smo doći do žena i intervjuirati ih”, objašnjava redateljica, koju motiviraju ljudi za koje se čini da su izgubili sve.

“Navodi me da se pitam što ih vuče dalje, iako znaju da pomaka s mjesta nema. Zanima me snaga, u ovom filmu prvenstveno žena, koje su same i skrbe za svoju djecu radeći Sizifov posao. Ne želim ih predstaviti kao žrtve, već kao heroje – i možda malim koracima mijenjati paradigmu rudarskog svijeta, gdje se samo muškarci prikazuju kao heroji”, kaže Babačić.Otežavajuća okolnost bio je jezik – naime, žene s kojima je razgovarala govore kečuanski, jezik starih Inka, zato je Babačić koristila pomoć dvoje prevoditelja iz Potosija, grada Bolivije koji je u razdoblju španjolskog kolonijalizma bio glavni izvor srebra i kolonijalno središte s kovačnicom novca. Izvoz srebra činio je Potosi jednim od najvećih i najbogatijih gradova na svijetu, a danas je najnerazvijenija regija Bolivije.

“Ovdje su žene posve nevidljive. Nigdje se ne spominju i njihov je rad nevidljiv, iako ih kapitalističke korporacije u rudniku neumorno žvaču i sav teret prebacuju na mlade udovice”, objašnjava Babačić.

Ulaz na projekciju je slobodan. Ukoliko ste zainteresirani popratiti premijeru filma, molimo da se najavite na valentina@filmaktiv.org.

Film svima 2024 podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.