Zatvoreno peto izdanje Film svima

U subotu, 26.9.2020. zatvoreno je peto izdanje inkluzivnog programa Film svima na kojem smo imali priliku pogledati ukupno 5 filmova: Vlak u snijegu, redatelja Mate Relje iz 1976., koji je nastao u produkciji Croatia filma; zatim dva filma nastala u sklopu projekta „Reci, pa ispeci 2“ udruge Filmaktiv i udruge PaRiter u suradnji s Učeničkim domom Podmurvice – Udruga slijepih – S bijelim štapom i Rušenjem barijera do slobode – Elizabeta Vega; film Gazda, redatelja Darija Juričana iz 2016., nastalog u produkciji Blank – filmskog inkubatora i Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo kao i film Dnevnik Diane Budisavljević, redateljice Dane Budisavljević, koji je nastao 2019. u produkciji Hulahopa.

Svi su filmovi dio Film svima Medijateke, koja broji ukupno 15 filmskih naslova, prevedenih i prilagođenih u sklopu programa Film svima od 2016.

Filmove je pogledalo preko 60 učenika u učenica iz Osnovne škole „Petar Zrinski“ Čabar; Osnovne škole Scuola Elementare „San Nicolo“ Rijeka te Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ Rijeka putem online platforme Zoom zbog pridržavanja naputaka Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kao i gotovo 100 gluhih i nagluhih te čujućih posjetitelja na offline projekcijama u Filodrammatica Dvorani.

Zahvaljujući vrijednoj donaciji CTK Rijeka i Hrvatske zajednice tehničke kulture koji su izradili i donirali zaštitne vizire te zahvaljujući Udruzi Kamensko koja je za nas izradila posebne zaštitne maske, imali smo priliku čuvati zdravlje i komunicirati bez poteškoća. Naime, gluhim i nagluhim osobama su facijalne ekspresije elementarni dio komunikacije, dok zbog nepoznavanja hrvatskog znakovnog jezika čujućih osoba, takva se komunikacija u potpunosti oslanja na čitanje s usana i razumijevanje facijalnih ekspresija, pri čemu uobičajene zaštitne maske u potpunosti onemogućuju komunikaciju.

Hvala svima na podršci i zalaganju za stvaranje inkluzivnog društva <3

Program Film svima provodi se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Primorsko-goranske županije, dok rad Filmaktiva, koji je dio Saveza udruga Molekula, podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Film svima!
Kultura svima!