Drugi dan petog Film svima programa

Nakon uspješnog prvoga dana petog Film svima programa održanog istovremeno u offline i online obliku putem platforme Zoom kada smo zajedno s osnovnoškolcima iz Osnovne škole „Josip Pavlišić“ iz Rijeke, Osnovne škole Scuola Elementare „San Nicolo“ iz Rijeke te Osnovne škole „Petar Zrinski“ Čabar – Područna škola „Plešce“, i edukatoricom i rehabilitatoricom Martom Madej iz Dnevnog centra za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka gledali Vlak u snijegu, na drugom danu Film svima 2020 imali smo priliku gledati dva filma.

Program je otvorio film „Udruga slijepih – S bijelim štapom“, nastao 2017. kroz projekt „Reci, pa ispeci 2“ kojeg su udruge Filmaktiv i PaRiter provele u suradnji s Učeničkim domom „Podmurvice“ iz Rijeke. Ovaj dokumentarni film su izradili učenici i učenice Učeničkog doma „Podmurvice“: Patricia Blažević, Sara Buneta, Andrej Čortoloman, Ivana Flego, Marina Gabrić, Klara Mihelčić, Iva Ribarić, Anamarija Šinkovac, Karlo Tomašić i Enđi Vozila pod mentorskim vodstvom Sare Salamon. Film su najavili Emil Mandarić, predsjednik Udruge slijepih Primorsko-goranske županije i jedan od protagonista filmova; Damir Herega, tajnik Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i Maja Ogrizović, voditeljica projekta.

Program drugog dana Film svima 2020 zatvorio je film „Gazda“, redatelja Darija Juričana iz 2016., nastao u produkciji Blank – filmskog inkubatora te Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo (HRCIN).

Tradicionalno, nakon projekcija je održan i razgovor o filmovima s okupljenom publikom sa simultanim prijevodom na hrvatski znakovni jezik.

Zahvaljujući vrijednoj donaciji Centra tehničke kulture Rijeka i Hrvatske zajednice tehničke kulture u obliku zaštitnih vizira kao i zahvaljujući Udruzi Kamensko koja je izradila posebne zaštitne maske za lakšu komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama, imali smo priliku zaštititi svoje zdravlje, kao i zdravlje našeg okruženja.

Program Film svima provodi se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije, dok rad Filmaktiva, koji je dio Saveza udruga Molekula, podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Film svima!
Kultura svima!